Geplaatst in Blog

2. Voeding

Hoe speelt voeding een rol bij fibromyalgie?

Allerlei richtlijnen kwam ik op internet tegen. Er zijn verschillende sites die voeding adviezen geven t.a.v. fibromyalgie. Het lijstje hieronder lijkt me heel logisch en goed als Life Style in te bouwen. Alhoewel…

Diëten werken niet, dat is toch wel algemeen bekend. Bij mij althans niet. Ja, tijdelijk.

Ik ben te zwaar geworden door eeuwig te diëten en detoxen. Met altijd een terugval. Het bekende jojo effect. Hier ook weer iets vaags voor me: geen eetstoornis of toch? Hoe heet dat? Eeuwig op dieet, nooit tevreden met mijn lijf, maar niet compenseren?

Hoe dan wel?

Ik vind het nog steeds lastig. Alhoewel ik voor het grootste deel veganistisch eet, (Zie ook de recepten op dit blog) heb ik nog steeds momenten van los gaan met eten. Ik kom hier nog wel op terug en heb er eerdere blogs over geschreven, zie klik.

Met stapjes veranderingen aanbrengen is de beste manier, zodat het integreert in mijn Life Style. En als vanzelf gaat. Langzaam mezelf herprogrammeren. Zo zie ik het idealiter.

Perfectionisme helpt niet is mijn ervaring. Ja, een tijdje en dan schiet het opgewonden elastiek van perfectie (strikt aan de zelf opgelegde regels houden) los. Met als gevolg, totale chaos en een groot gevoel van falen en depressie.

Het gevonden lijstje:

Fibromyalgie & Voeding

 1. – Drink veel water, 2-3 liter.
 2. – Eet geen junkfood.
 3. – Stop met alcohol.
 4. – Eet meer eiwitten dan koolhydraten.
 5. – Geen melkproducten en vlees.
 6. – Noten & Granen.
 7. – Veel verse groente en fruit.
 8. – Vermijd snoep & koek.
 9. – Zo min mogelijk verzadigde vetten.
 10. – Gebruik weinig zout.
 11. – Eet regelmatig, zodat je geen tekort aan suikers krijgt en niet gaat snoepen.
 12. – Natuurlijke supplementen vit. D3 en B12.
 13. – Begin met een goed ontbijt.

Voor mij een redelijke lijst, die dichtbij ligt hoe ik al eet.

Alleen de cravings naar chocolade bv of een lekker gebakje bij de koffie, ijsjes in de zomer, af en toe een patatje… Ik hou van lekker en gezellig.

Dat valt allemaal wel mee, maar toch val ik niet af. Ik wil mild met mezelf blijven omgaan, want stress en perfectionisme werkt nadelig op mijn gezondheid. Dit is echt een groot knelpunt voor me. En heb daarom het doel af te vallen verbannen…geen weegschaal, geen plan, geen dieet meer…

Ik geloof erin dat heeeel goed naar mijn lijf luisteren en een goed ritme heel helpend is en de beste weg.

Alleen dat is juist iets wat ik niet goed kan. Ik heb geleerd er meer voor de ander te zijn dan voor mezelf. Dit zit heel diep. En is al lang iets wat ik weet, maar nog steeds heel lastig is.

Het is al veel beter dan wat het ooit was. In het kader van mezelf helen, zal dit toch veel aandacht gaan vragen, realiseer ik me nu.

Heel fijn gevoelig met mezelf om leren gaan. Niet een beetje. Maar heel dichtbij mezelf gaan komen.

Ik voel dat dit essentiëler voor me is dan het voedingslijstje. Want ik weet door mijn focus op gezond eten al meer dan 35 jaar, heeeel goed hoe ik gezond kan eten.

Het fijn gevoelig voelen waar mijn lijf behoefte aan heeft. DAT kan ik niet!

De focus lag naar buiten toe, er mooi en slank uit willen zien. In plaats van voelen van binnenuit wat ik nodig heb.

Ik zeg lag, want over het algemeen ben ik wel oké met mijn lijf, sinds een aantal jaar. Soms word ik geconfronteerd met een spiegel en heb het omgekeerde wat een anorexia patiënt heeft, nl, ik heb een lichaamsbeeld dat dunner is dan als ik mezelf in een spiegel of op een foto zie. Intern voel ik me maat M/L en is oké. Maar het is zeker XL/XXL. En als ik mezelf dan eens helemaal zie, verbaas en schrik ik ervan. Dan schiet ik in somberte en wil het gaan fixen. Alleen dat kan ik niet en heb ik opgegeven. Er is zeker winst te behalen en nodig voor mijn zelf heling.

Fibromyalgie geeft mij misschien wel telkens het signaal:

Hallo, luister naar je lichaam. Luister nu eens goed! Ga niet over je grenzen. Denk eerst eens aan jezelf, voordat je de wereld gaat redden. (Als dat al mogelijk is… 😉

Mezelf helen is het beste geschenk voor mezelf en daarmee voor mijn omgeving en de wereld!

Dit is mijn overtuiging, zeker, het in praktijk brengen, hmmmm. Laat dat nu eens werkelijk mijn focus zijn!!!! Luisteren, luisteren, luisteren…

Liefs Marjan, ❤

Deel gerust je ervaring en vragen in een reactie. Of mail je reactie naar: Marjan.

Auteur:

Mijn passie is schrijven over persoonlijke ontwikkeling. Via mijn blog wil ik jou inspireren tot een b(l)oeiend leven en je te ontwikkelen tot wie je in wezen bent, een prachtig, stralend mens! Het kost me geen moeite elke dag te bloggen, alleen heb ik een gezin, een baan en veel behoefte aan tijd zonder plan, dus doe ik het i.i.g. 1 x per maand. Je bent welkom op mijn site en ik hoor graag wat je ervan vindt. Mailtjes vind ik leuk: marjanzevenbergen@gmail.com

2 gedachten over “2. Voeding

 1. Hoi Marian,
  Dank je voor het delen van je verhaal. En Oooo wat is en blijft dat een strijd. Ik begrijp elke regel die je schrijft zo herkenbaar. Voelt als M of L tot de confrontatie er is. Somberheid ten top. Het is zo lastig de combinatie goed en verantwoord eten en dan de mindset goed te houden als het niet gaat. Ppfff maar ja ik doe wat ik kan.
  Lieve groet
  Marjon Esman

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s